Historie

GEBROEDERS LIMBURG

ZUIDVEEN

 

"LONG DISTANCE PIGEONS"

 

Opbouw van ons hok

 

 

Wij schrijven het najaar 1987 als Gerard via een 27 mc vriend in aanraking komt met de duivensport. Na wat overleg in huize Limburg komen er toch de eerste krijgertjes in een leegstaand fazantenhok. Dit fazantenhok werd al snel gesloopt en er werd een klein duivenhok in elkaar gespijkerd. Kort daarna werd het plan werd gesmeed dat de duiven dan toch ook maar eens bij elkaar gezet moesten worden om er de eerste eigen jongen van te krijgen en al snel daarna bleek het hokje toch wat te klein. Maar het hok werd snel en driftig uitgebreid naar een heus duvenhok van dik 8 meter. Voldoende om in de duivensport van start te gaan, en zo geschiedde in de zomer 1988 dat Gerard voor het eerst met een mandje duiven naar het clubgebouw in Steenwijkerwold ging om zijn eerste vlucht (Zutphen) met de jongen te gaan spelen. Deze debuut vlucht was gelijk een prima start want in de toenmalige afdeling K speelde hij prijs 9. Gerard had de smaak te pakken en ging zich echt verdiepen in de duivensport door veel en heel veel te lezen, goed te luisteren naar andere liefhebbers en daaruit zijn eigen plan te gaan trekken.

 

In 1991 debuteerde hij op de grote meerdaagse fond. Met zeven duifjes van het ras Tournier x Aarden meldde hij zich in het duivenlokaal in Noordwolde om op de klassieker Nationaal St. Vincent in te gaan korven. Enkele oude rotten zeiden tegen hem: ‘Jochie, weet ie wel hoe verre St. Vincent is?’ Het resultaat was echter verbluffend op deze regenachtige dag. De derde Nationaal en maar liefst 6 van de 7 duiven in de prijzen, en allemaal in de eerste 175 van de uitslag!! Vanaf dat moment was Gerard gelijk verkocht aan de overnachtfond en ook John werd er enthousiast van, dus werd er besloten om in combinatie te gaan spelen onder de naam Gebr.Limburg Zuidveen.

 

Al snel waren de beide broers er achter dat er duiven moesten komen die echt de verre drachten hier in het noorden van het land aan kunnen en er werden enkele duivenbonnen gekocht van echte topliefhebbers. Door het kopen van die bonnen werd er contact gezocht met deze liefhebbers, en allereerst kwamen wij terecht bij niemand minder dan Martha van Geel. Er werden vanaf 1993 resp. 1995 duiven gehaald, die nu nog altijd de basis van het hok vormen. Van Martha van Geel uit Nieuw Vossemeer kwamen ze uit de lijnen van de ‘Manke Poot’ en ‘Vlekje’, lijnen waarin ook het bloed van de legendarische ‘Dolle’ ruimschoots aanwezig is. Een belangrijke exponent op het kweekhok van de Gebroeders Limburg is zonder enige twijfel de "SUPER VAN GEEL" gebleken.

 

De ‘SUPER VAN GEEL’ is de beste overnachtkweekduif van het hok Limburg en ver daar buiten geworden en velen van zijn nazaten maken heden ten dage op de meerdaagse fond vaak de dienst uit. Hij is onder andere de vader, groot of over (over) grootvader van ruim 50 Teletekstduiven, en maar liefst in 9 Nationale, NPO/NU winnaars stroomt dit beroemde van Geel bloed.

Onder andere op eigen hok de "LIMBO BOY", 1e Nationaal Limoges 1997, "RED RACER" 1e NPO Periqueux 2008, "RODE RUFFEC" 1e NPO Ruffec 2013, en vele Teletekst vliegers.

Ook Arjan Beens Genemuiden haalde eveneens dit geweldige soort op zijn hokken en dat resulteerde in onder andere de top duiven als "OLYMPIC MISS GIJSJE", "ROOD MEISJE" 1e Nationaal Brive 2013 en haar zusje "MARIANNE", maar ook de beroemde "DE JAN" 1e NPO Brive 2005.

Ook Gerrit Vedder Steenwijk is succesvol met deze nazaten en speelde de 1 Internationaal Limoges 2011 met "RED POWER".

Bij Ron Gerrits uit Nijeveen gaf deze geweldige kweeklijn de 1e Nationaal Bergerac Sector 4.

Bij de Comb. Geerdink uit Tubbergen gaf deze op Orange de sector III winnaar in 2012. (3 x "SUPER VAN GEEL" in de stamboom!!!!)

Eddy Bloemen haalde enkele jaren terug ook nazaten van de "SUPER VAN GEEL", en daar gaf deze lijn de "NELSON" met de 1e Nationaal Ruffec Sector 4 2013.

 

Verder werd er aangeklopt bij Cees de Jong in Lepelstraat en daar werden ze gehaald uit de beroemde lijnen die daar op dat moment zaten van onder andere de ‘Gouden Kweker’, ‘Soustons’ en ‘Rode Fondman’ enzovoort.

Daarnaast is er de ouwe Hermanslijn "VALE TINO" uit België, die een enorm stempel op de ontwikkeling van de kolonie LIMBURG zette. In veel van onze rode duiven in onze kolonie zit zeker het bloed van deze uitstekende vererver. Hij is de vader van stamduif "RODE MARATHON" en grootvader van onder andere de topduif

"RED LIMBO" 1e Nationaal Limoges 1998!

 

Na loop van tijd werd er voor de overnacht gezocht naar duiven om in te kunnen kruizen op deze geweldige fondstam, en deze werd gevonden op de bekende veilingsite TOPPIGEONS. In de verkoop van J.van de Krogt uit de Lier zaten enkele Theelen duiven. Daar werden er een stuk of wat van bemachtigd en hierij zat onder andere de beroemde topper "SPIRIT". Na zijn geweldige vliegcarrière (9 x eerste 100) werd hij ingebracht in de stam samen met enkele broers en zussen en dit bleek ook voor ons een gouden greep te zijn. De toppers in de hedendaagse vliegploeg hebben heel veel goede genen van deze supertopduif in hun aderen.

 

Daarnaast zijn er ook via het internet enkele Wijnands duiven aangeschaft die ook goed blijken te pakken op de hokken in Zuidveen. Vooral de beroemde Vanoppen bloedlijn heeft hier voor grote successen gezorgd. De beroemde "RODE VANOPPEN" winnaar 1 ste Nationaal ST.ViNCENT Sector 3 & 4 en tevens autowinnaar bij Stichting Marathon Noord is hier het grote boegbeeld van.

 

Zo als u lezen kunt zijn ook wij steeds op zoek naar duiven die onze stam verder verbeteren kunnen, hier in zit voor ons heel veel uitdaging.

 

******************************